Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, gazetecilerle yaptığı aylık basın toplantısında önemli konulara değinerek, kamuoyunun merak ettiği sorulara tek tek yanıt verdi.
AKP'li geçmiş dönemden kalan borçların ve kamu zararının hesabını soran Başkan Balaban, sert konuştu.
Kendisinden önce yapılan harcamalara da atıfta bulunan Başkan Balaban, “Hepsini biliyoruz ve açık açık söylüyoruz: On yıl içinde bin tane tapu satılmış. Yasin Halat yaşıyor, Üçpınar’ın efsane belediye başkanı. Diyor ki: “Üçpınar’da bin dönüm yer satıldı.” Bugün o bölgede bir dönüm yerin fiyatı 1 milyon TL’den aşağı değil. O bin tapunun bugünkü değeri 7,5-8 milyar TL. Yine ekspertiz raporları diyor ki: belediye hizmet binası, karşıdaki gençlik merkezi, millet çarşısı, Uncubozköy’deki Yunus Emre Kültür Parkı projesinin toplam maliyet değeri 3,5-4 milyar TL civarında. Harcanan paradan geriye kalan bu 3,5-4 milyar TL nereye gitti? Kalan 3,5-4 milyar TL’nin hesabını verin! Biz yapmadık. Altını çizerek söylüyorum eleştirilerimi hiçbir zaman AK Parti camiasına veya seçmenlerine yöneltmedim. Onlarla bir sorunum yok. Ancak burada, geçmişte çok kötü bir belediyecilik yapılmış. Peki ya bu belediye tekrar onların eline geçseydi ne olacaktı? İller Bankası’ndan bir kuruş kesinti olmayacaktı. Bankalardan kredi çekecekti. Bu 1 milyar 400 milyonluk borç, 3,5–4 milyara çıkacaktı. Bu para da yine halkın cebinden çıkacaktı” dedi.
‘ÖNCE YARATTIKLARI KAMU ZARARININ HESABINI VERSİNLER!’
Yargıya bildirdikleri dosyalara soruşturma izni verilmediğine de dikkat çeken Belediye Başkanı Semih Balaban, bu dosyalardan birini de kamuoyuyla paylaştı. “Bizi eleştirenlere belgeli bir yanıt vereceğim” diyen Başkan Balaban, “Bizden önce yapılan bir satışta Kıymet Takdir Komisyonu, taşınmaza 43 milyon TL bedel biçiyor. Ancak bu taşınmaz encümende sadece 14 milyon 456 bin TL’ye satılıyor. Yani yaklaşık 28 milyon TL’lik bir kamu zararı oluşuyor. Bu zararın tahsili için encümen üyeleri hakkında dava açtık, savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Ancak İçişleri Bakanlığı “soruşturma yapılamaz” kararı verdi. Mehmet Çerçi ve İlkcan Durmaz gibi encümen üyeleri soruşturma kapsamına alınmadı. Bizi eleştiren kişi önce 2 yıl önce yarattığı bu kamu zararının hesabını versin. Elinde belge varsa da önümüze koysun. Hodri meydan! Biz belgesiz konuşmuyoruz. Arşın burada, Halep oradaysa. 28 milyon TL zararın belgesi ortada. Savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz, İçişleri Bakanlığı engelliyor. Ne yapabiliriz? Kaç tane dosyamız bu şekilde engellendi… Çamur at izi kalsın devri geçti. Gerçeklerin er ya da geç ortaya çıkma gibi bir huyu vardır” ifadelerini kullandı.
‘9 AYDA, ONLARIN 3 AYDA YAPTIĞI HARCAMANIN 3’TE BİRİNİ YAPMIŞIZ’
Başkan Balaban kültür harcamalarına yapılan spekülasyonlara da belgelerle yanıt vererek şunları söyledi:
“Deniliyor ki: “Maaşları ödeyemiyorsunuz, ama kültür harcamaları yapıyorsunuz.” Oysa gerçek tam tersi. Bizden önce 2024’ün ilk 3 ayında yapılan kültür harcaması 4.5 milyon TL iken, bizim dönemimizde 9 aylık toplam kültür harcaması sadece 1.5 milyon TL. Yani onların 3’te 1’i kadar harcamışız. Üstelik 3 kat daha uzun sürede. Sanat, kültür ve spor; su gibi bir ihtiyaçtır. İnsan sosyal bir varlıktır, bunlara da ihtiyaç duyar. Biz mütevazı yaşıyoruz. Güç zehirlenmesi de yaşamadık. 1 yıl içerisinde belediyeyi 100 binden fazla kişi ziyaret etti. Bizden önce müdürlerin dahi giremediği bir binaya şimdi halk rahatlıkla giriyor. Ben her yere iki kişiyle gidiyorum. Ne koruma, ne hizmetkar, ne de basın ordum var. Ne söylüyorsak, öyle yaşıyoruz.”
‘6 MAHALLEDE İMAR SORUNUNU KÖKTEN ÇÖZDÜK’
Yıllardır ötelenen imar sorununu çözmek için yoğun mesai harcadıklarının altını çizen Yunusemre Belediye Başkanı Balaban, 6 mahallede imar sorununu çözdüklerini söyledi. Başkan Semih Balaban hizmetlerinin halkta da karşılık bulduğuna vurgu yaparak, “6 mahallede 45 yıllık imar sorununu kökten çözdük: Mareşal Fevzi Çakmak, 50. Yıl, Cumhuriyet, Atatürk, Spil ve Barbaros mahallelerinde artık imar durumu verilebiliyor. Her hak sahibi, plana uygun şekilde inşaata başlayabilir. Bu süreçte Büyükşehir Belediye Başkanımız Ferdi Zeyrek’e, Başkan Yardımcımız Yusuf Ataç’a ve tüm ekibe teşekkür ediyorum. Hafsa Sultan, Yenimahalle ve Fatih Mahallesi’nde de bizden önce 18. madde uygulamasında sorunlar vardı. Onları da halkın lehine olacak şekilde çözdük. Büyükşehir ile birlikte yürüttüğümüz çalışmalarda “3 yıl içinde imar sorununu çözeceğiz” demiştik, bu sözü tutuyoruz ve bırakmamaya da kararlıyız. İmar, insanların hayatındaki en önemli meselelerden biridir. Belediyeyi de ekip arkadaşlarımızla birlikte istikrarlı bir şekilde yönetiyoruz. Genel merkezimizin yaptırdığı ankette ilçemizde hizmetlerin başarı oranı %60. Genel merkez de bu nedenle bize teşekkür etti. Hep şuna inandım: Halk ne derse o olur. İyi işler yaparsak partimiz bizi tekrar aday gösterir; halk da yeniden seçer. Ama kötü işler yaparsak, partimiz aday gösterse bile halk bizi seçmez. Biz, halkın gücü dışında hiçbir güce inanmıyoruz. Halkımızın teveccühü yüksek. Kimseyi mağdur etmedik” dedi.