TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine konuştu. 

“TRT’nin gelirinin yüzde 86’sı halktan toplanan bandroller”

Bakırlıoğlu TRT'nin bandrol gelirleri üzerinden 7 milyarın üzerinde karı, 1 milyar 215 milyon liralık faiz geliri olduğuna dikkat çekerek, "Neden hala bizden bandrol alınmaya devam ediliyor? Niye ben TRT mevduattaki hesaplarında para tutsun da faiz kazansın diye almış olduğum cep telefonundan yüzde 4 bandrol vereyim veyahut almış olduğum arabadan binde 8 bandrol vereyim? Cep telefonu alıyoruz, yüzde 12’si TRT’ye gidiyor. Araba alıyoruz, binde 8’i TRT’ye gidiyor. Sonra ne oluyor? TRT bizden topladığı bu paralarla kar edip, mevduata yatırarak faiz geliri elde ediyor” dedi.

CHP Manisa Milletvekili Bakırlıoğlu, konuşmasında şunları söyledi:
"TRT'nin 2023'teki geliri 21 milyar 142 milyon lira. Bu gelirin yüzde 86'sı, yani 18 milyar 242 milyon lirası bandrol gelirlerinden oluşmakta. Yani bugün bir televizyon aldığımızı varsayalım, yüzde 16 bandrol var; radyo aldık, yüzde 16 bandrol var; cep telefonu aldık, yüzde 12 bandrol var; bilgisayarda yüzde 4; otomobil aldık veyahut da traktör aldık, herhangi bir kara aracı aldık, üzerinde görsel ve işitsel cihaz varsa, ki hepsinde var, onlarda da binde 8 oranında TRT bandrol ödemesi yapmaktayız ancak TRT ve kurduğu şirketler, ortağı olduğu şirketler kamu ihale mevzuatından muaf. Yani böyle bir şey olabilir mi? Tamamıyla kamu kaynaklarıyla, büyük bir oranda, yüzde 86'sı kamu kaynaklarıyla finanse edilen devasa bütçeli bir kamu kurumunun kamu ihale mevzuatından muaf olması zaman kabul edilemez. TRT 2023 yılında 7 milyar 787 milyon liralık hizmet alımı yapmış ancak bunların hiçbir tanesi kamu ihale mevzuatına uygun yapılmamış, muaf tutulmuş ve bu da bir yönetmelikle giderilmeye çalışılıyor ancak biz bunu uygun görmüyoruz. Anlatmak istediğim şey şu; bu kurum yüzde 86'sı, yüzde 90'a yakını kamu kaynaklarıyla harcamalarımız üzerinden vatandaşlardan alınan bandrollerle kar etmekte, 7 milyar liranın üzerinde bir karı var ve o kadar fazla ki mevduatta para tutabiliyor ve 1 milyar 215 milyon liralık faiz geliri elde edebiliyor. Peki, ben şunu sormak istiyorum; neden halen bizden bandrol alınmaya devam ediliyor? Yani bandrol oranlarının artırılması, indirilmesi Cumhurbaşkanı tasarrufunda. Niye ben TRT mevduattaki hesaplarında para tutsun da faiz kazansın diye almış olduğum cep telefonundan yüzde 4 bandrol vereyim veyahut almış olduğum arabadan binde 8 bandrol vereyim? Bence bunun sıfırlanması gerekli.

Alaşehir CHP'den Özel'e yapılan saldırıya tepki Alaşehir CHP'den Özel'e yapılan saldırıya tepki

"Sizin kursağınızdan giren lokmalarda benim de hakkım var"

TRT bir kamu kurumu. Ciddi kamu kaynağı aktarılmakta ve TRT yasaya göre, kamu kaynağı da kullandığı için kamu yararına yayın yapmak mecburiyetinde. Anayasa'ya göre TRT, yayınlarında bağımsız davranmalı, tarafsız olmalı. Benim paramla finanse edilen TRT'nin yalan haber yapmaması lazım. TRT Haber 23 Mart 2025 tarihinde, saat 10:08’de 'Ekrem İmamoğlu tutuklandı' demiş. Daha duruşma devam ederken TRT Ekrem İmamoğlu'nun tutuklandığını haber veriyor ve savcılık da bunu WhatsApp üzerinden yalanlamak zorunda kalıyor. Sayın Genel Müdürüm, bu utanç size yeter. Amacı ne TRT'nin? Devam etmekte olan bir davayı etkilemek mi? Hakimi, savcıyı baskı altına almak mı? TRT bunu yapamaz; A Haber yapar, o yapar, bu yapar, TRT bunu yapamaz. Çünkü benim cebimden para çıkıyor. Sayın Genel Müdürüm, sizin kursağınızdan giren lokmalarda benim de hakkım var, benim de katkım var, siz bu şekilde yalan haber yapamazsınız. TRT Haber 20 Mart 2025 tarihinde 24 saatlik yayın incelendiğinde İBB soruşturmasıyla ilgili 78 ayrı başlık altında 11 saat 6 dakika yayın yapmış; 11 saat 6 dakika tek konu İBB soruşturması. Alt yazılara bakalım. Yani daha ortada henüz bir iddianame yok, alt yazı 'İş insanlarından zorla para toplandı' olmuş. Her şey bitmiş, mahkeme TRT'de kurulmuş ve bitmiş. Sayın Genel Müdür, bunlar sizin, TRT'nin, TRT Haber'in alt yazıları. Böyle bir şey olabilir mi? Ben TRT'ye hakkımı helal etmiyorum. Hak bence önemli, hak bence çok önemli. Sen benden aldığın parayla kamu kurumunda propaganda yapacaksın, yalan haber yapacaksın, iftira atacaksın; bunun adına da 'kamu yararına yayıncılık' diyeceksin. Böyle bir şey olmaz, olamaz, kabul etmiyoruz bunu."

“Kamu kaynağı kullanıyor ama kamu ihale mevzuatından muaf”

TRT’nin 2023 yılında 7,8 milyar liralık hizmet alımı yaptığını ancak bu harcamaların kamu ihale mevzuatına tabi olmadığını vurgulayan Bakırlıoğlu, bu uygulamanın yönetmeliklerle düzeltilmeye çalışılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Kamu kaynaklarıyla fonlanan bir kurumun ihalesiz harcama yapması kabul edilemez olduğunu vurgulayan Bakırlıoğlu “TRT’nin mevduat faizi ve döviz kurları üzerinden elde ettiği gelirler oldu. Kurumun 1 milyar 215 milyon lira faiz, 198 milyon lira döviz geliri elde etmiş. Bu kadar büyük kâr eden bir kurum hâlâ vatandaştan neden bandrol alıyor?” diye sordu.

“TRT dizileri iktidar propagandasına dönüştü”

TRT dizilerinin de eleştirildiği konuşmada Bakırlıoğlu, tarihî dizilerde verilen mesajların halkı yönlendirmeye dönük olduğunu savundu. “Et fiyatları artıyor, dizide ‘hain kasaplar fiyatı yükseltiyor’ diye sahne var. Bu açıkça subliminal mesajdır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ